5 razlogov, zakaj skrbi premakniti na papir

Kako si videti, ko si v skrbeh? Ko te muči 1001 stvar ali pa je vsega preveč? Grizeš nohte? Ne spiš? Te mučijo nemir v sebi, razdražljivost in občutek, da imaš ''vsega poln kufer''? Vaja je enostavna: gradivo imaš, potrebuješ le list papirja in svinčnik.

Skrbi se pojavijo takoj, ko bi želeli, da bi bile stvari drugačne, kot so. (Eline Snel)

ZAKAJ PISATI?

Cilj zapisovanja vsega, kar se nam podi po glavi, nam krade spanec, nas spravlja v slabo voljo in velikokrat tudi v stisko, je preusmeriti pozornost s skrbi iz glave na papir. Ko se znamo enkrat oddaljiti od skrbi in pogledati nanje iz drugega zornega kota, se lahko odpre povsem nova perspektiva iskanja motivacije in rešitve.

NLP NASVET: Zakaj zapisati skrbi?

→   Fizični premik iz sebe. Fizični premik ali distanco vzpostaviš, ko skrbi premakneš ‘iz’ glave na papir – premik z zapisom.

→   Prevzem kontrole. Četudi se morda zdi, da ne moreš nadzorovati čustev, pa lahko vplivaš na njihovo izražanje. S tem, ko svoje skrbi zapišeš na papir in jih imaš pred seboj, jih lažje prepoznaš in prevzameš nadzor nad njimi.

→   Soočenje. Ne beg, ampak boj. Ko enkrat zapišeš svoje skrbi, si pred njimi nehal bežati. In ko so enkrat pred tabo, jih vidiš drugače.

→   Rešitev na vidiku. Pisanje o skrbeh in težavah pomaga pri zavedanju, razumevanju in ugotavljanju, kako se lahko počutite bolje: kje najti motivacijo za reševanje, koga poklicati na pomoč, kako priti do cilja itd.

→   List prenese vse. Pisanje je tvoja osebna, intimna stvar, ki je ni treba kazati nikomur. Zato zapiši vse, kar te muči. Čisto vse. Učinek je terapevtski.

NLP ni čudežna terapija – je delo in vsakodnevni trening. Vendar je cilj zagotovljen – vse strahove in skrbi se lahko naučimo reševati z učinkoviti tehnikami, ki nam bodo pomagale danes, jutri in za vedno. Vabljeni na srečanje.