7 kljukic za december brez stresa

Pred vrati je veseli december. Kako ''vesel'', če prav ta mesec največ ljudi poroča o stiskah, osamljenosti, stresu in izčrpanosti? Pa vendar: december je vesel mesec, če se nanj dobro pripravimo: organiziramo obveznosti in čas, razdelimo naloge, upoštevamo zmožnosti (finance itd.) in poskrbimo za svoj notranji mir. ZDAJ je čas, da se mentalno pripravite nanj.

7 KLJUČNIH TOČK za DECEMBER BREZ STRESA

1. PREGLED FINANC

Denar je eden največjih vzrokov stresa in skrbi v predprazničnih dneh. Brez dobrega načrta lahko hitro zabredete v brezglavo nakupovanje. Premislite, koliko denarja lahko namenite decembrskim nakupom (darila, hrana, pijača itd.). Sestavite seznam vseh stvari/obveznosti, ki jih bo treba plačati, določite proračun in se ga striktno držite.

2. DARILA

Velik del decembrskega proračuna gre za darila. Delo si boste zelo olajšali, če boste napisali seznam vseh, ki bi jih radi obdarili. Nato temeljito razmislite, koliko denarja lahko zapravite za posamezno darilo. Če radi poklanjate osebna darila (da ne kupite vsem enakega darila), razmišljajte, kje boste za svoj budžet dobili največ. Še vedno pa velja, da so najlepša darila zagotovo tista, v katere daste del sebe.

3. URNIK AKTIVNOSTI IN OBVEZNOSTI

Dobro sestavljen urnik je temelj mirnega decembra. Uporabite urnik, ki najbolj ustreza vam – ali je to Googlov koledar, natisnjen urnik ali doma narisan plan decembrskih dni, kamor lahko cela družina vpisuje aktivnosti. Točno določite dneve za nakupovanje, druženje s prijatelji, praznovanja itd. Rezervirajte si dan za nakupovanje daril oziroma premišljeno izberite dan, ko boste darila naročali prek spleta, da bodo pravočasno prišla do vas. Enako velja za nakupovanje hrane – če boste vi pripravljali božično/novoletno večerjo, prej sestavite jedilnik, da boste imeli dovolj časa za nakupovanje – najhuje je priti iz trgovine brez tega in onega, veš pa, da boš dlje časa stal na blagajni kot pa nakupoval.

4. DELITEV NALOG

Razdelite hišna opravila med družinske člane. Slabi volji in negodovanju (s strani otrok) se boste izognili tako, da se skupaj usedete za mizo, napišete, kaj vse je treba storiti, in vsak zase izbere naloge. Upor bo sledil, če boste naloge razdelili vi v imenu vseh – dajte otrokom svobodo izbire, ker bo v tem primeru narejeno vse, kar si bodo sami naložili na seznam.

5. PRIORITETE

JA je JA in NE je NE. Ne recite JA, kadar veste, da bi bil za vas najboljši odgovor NE. Naučite se postaviti zase – razmislite, kaj vam je pomembno, kaj vas osrečuje, kje črpate dobro energijo itd. Svet se ne bo ustavil, če boste kdaj rekli NE in sebe postavili na prvo mesto

6. PRIČAKOVANJA

Pričakovanja naj bodo realna. Imejte se lepo – želja po popolnih praznikih vam bo vzela svobodo in sproščenost. Če praznikov zaradi različnih situacij ne boste mogli preživljati s tistimi, s katerimi ste jih želeli, poiščite druge poti. Video klici (mi smo npr. v prvem valu korone prek videokonference jedli kosilo z babico in dedkom – super izkušnja!), telefoni in druge možnosti odpirajo poti, da najdete najboljši način za praznovanje.

7. NE POZABITE NASE

”Nimam časa zase, ker je toliko drugih stvari.”

Druge stvari ne bodo dobro narejene, če vi ne boste v pravi formi. Ne pozabite nase, na stvari, ki vas izpopolnjujejo in veselijo. Vsi hobiji, ki jih imate, morajo biti vpisani na vašem decembrskem urniku – kako boste osrečevali druge, če ne boste najprej poskrbeli za svojo srečo?ih


O tem se pogovarjamo tudi v  

Facebook skupini Majhni koraki → Velike zmage.

PRIDRUŽI SE