7 PRAKTIČNIH VAJ: Kako se naučiti hvaležnosti

Praktične vaje, s katerimi se je precej preprosto naučiti hvaležnosti. Zakaj je pomembna? Ker je čudovita strategija, ki močno prispeva k boljšemu zdravju, bolj pozitivnemu razpoloženju, višji samozavesti in boljšemu obvladovanja stresa.

7 VAJ, KAKO SE NAUČITI HVALEŽNOSTI

1. Piši dnevnik

PRIPOMOČKI: zvezek, pisalo

KDAJ? Najboljši čas za vajo je ob jutranji kavi ali čaju oziroma zvečer, preden greš spat. Pomembno je, da zapisovanje postane rutina – daj si opomnik v urnik in v dnevnik tudi vsak dan zabeleži datum.

KAJ? V dnevnik hvaležnosti zapiši stvari, ki so ti prejšnji dan (če pišeš zjutraj) ali tisti dan (če pišeš zvečer) NAREDILE DAN – kaj te je razveselilo, napolnilo z energijo, ti je kdo kaj lepega povedal, si izvedel za kakšno veselo novico, si srečal kakšnega starega prijatelja, se je v službi zgodilo kaj zanimivega, prijetnega, je za tabo lep zmenek … Ni pomembno, da so dogodki veliki, osredotoči se na prijetne trenutke hvaležnosti, ki so povezani s povsem običajnimi dogodki.

2. Ne pozabi slabih stvari

Če se želimo naučiti hvaležnosti, je prav, da se zavedamo slabih trenutkov in izkušenj. Ko se spomnimo, kako težko je bilo življenje in kako daleč ti je uspelo priti, se v mislih postaviš na višjo stopničko – vidiš svojo pot, svojo zmago. In ta vidik ustvari plodno podlago za hvaležnost.

3. Izrazi – povej – pokaži

Deli hvaležnost z drugimi. Raziskave potrjujejo, da izražanje hvaležnosti okrepi medsebojne odnose. Naslednjič, ko bo partner, prijatelj, mama, oče, otrok ali kdor koli drug, naredil nekaj, kar ceniš, to povej. NAGLAS.

4. Darilo

Sposobnost dotikanja, gledanj, vonjanja, okušanja in poslušanja (VAKOG) nam daje možnosti, da začnemo ceniti življenje – kaj pomeni biti človek in kakšen neverjeten čudež je biti živ. Gledano skozi objektiv hvaležnosti je življenje kot takšno darilo.  

5. Vizualni opomnik – sidro

Primarni oviri hvaležnosti sta pozabljivost in pomanjkanje umske ozaveščenosti. Pri tem nam najbolje pomagajo vizualni opomniki, ki služijo kot iztočnica za sprožitev misli hvaležnosti. Pogosto so najboljši vizualni opomniki drugi ljudje, kakšna skladba, poseben predmet …

6. Častna beseda

Ko se odločiš, da boš vsak dan redno vadil hvaležnost, to zapiši na list papirja. Ne glede na to, kako hecno se sliši, na list zapiši:

»Obljubljam si, da bom vsak dan v dnevnik zapisal/a stavri, za katere sem hvaležna.

List obesi na vidno mesto: na hladilnik, na oglasno desko, odloži ga na nočno omarico itd.

ZAKAJ? Raziskave kažejo, da prisega, zapisana na list papirja, povečuje verjetnost, da bo dejanje izvedeno. Zato napišite svojo hvaležnost zaobljubo, ki bi lahko bila tako preprosta kot “Zaobljubim se, da bom vsak dan preštela svoje blagoslove,” in jo objavi nekje, kjer vas bodo vsak dan spominjali na to.

7. Ne išči napak.

Ne osredotočaj se na tisto, česar nimaš, ampak vse tisto, kar imaš in kar se ti dogaja. Ko nehamo iskati napake in se primerjati z drugimi, se odpre popolnoma drug svet – tak, v katerem te naučeno iskanje lepih in pozitivnih stvari nagradi z zadovoljstvom in izjemno notranjo srečo.