‘Vsak izgovor je dober, tudi če ga pes na repu prinese’

Simpatična slovenska stalna besedna zveza, ki pa jo večkrat slišimo v različicah, kot so: ”To je pretežko zame. To mi bo vzelo preveč časa. Super, samo danes res nimam časa.” Kakšna je moč izgovorov in kaj vse lahko z njimi izgubimo?

AMPAK je izraz, s katerim že vnaprej napovemo IZGOVOR.

Rada bi/želim si, ampak … → izgovori so zelo prikladni, ker je včasih lažje delati stvari, ki jih nočemo, kot pa se soočiti s strahom, kaj se bo zgodilo, ko bomo to nehali delati.

REŠITEV: Izgovore morajo zamenjati obveznosti.

Kdaj iščemo izgovore?

  • Ko nas je strah.
  • Ko nimamo načrta.
  • Ko imamo premalo informacij.
  • Ko nimamo podpore.
  • Ko nimamo moči in znanja.
  • Ko se izogibamo odgovornosti.

Kako se spraviti v akcijo?

♦   Vprašajte se: KAJ SI ŽELIM? Temeljito razmislite, kaj je tisto, kar bi vas osrečilo. Kakšen je vaš cilj? Kakšne so vaše želje?

♦   SESTAVITE NAČRT: Kaj potrebujete za dosego cilja? Kaj morate storiti?

♦   VIZUALIZIRAJTE dosežen cilj – ne vizualizirajte poti do cilja, ker obstaja veliko možnosti, da se bo zataknilo pri podrobnostih. Predstavljaj si sebe, ko imate zmago v žepu in se resnično dobro počutite. Ko je telo polno dobrih občutkov in vas zaradi doseženega cilja preplavljata samozavest in ponos.

♦   AMPAK si zasluži odgovor NE: za vsako prepričanje, ki vas omejuje, zapišite pozitivno misel in razmislite, komu okrog vas je to že uspelo – zakaj torej ne bi še vam?

Več o vizualizaciji (kako, kje, kdaj, na kakšen način) pa v članku: VIZUALIZACIJA – TAKO IZI, PA TAKO MOČNA? → ♣ KLIK