Česa se bojiš – uspeha ali sprememb?

Strah pred uspehom je tiste vrste strahu, ob katerem zastrižemo z ušesi, a vendarle se z njim sooča nemalo posameznikov. Zanimivi so tudi izsledki raziskav, ki kažejo, da se tehtnica bolj nagiba k tistim, ki se za akcijo ne odločijo zaradi strahu pred uspehom, kot pa k tistim, ki se bojijo neuspeha. Kaj to pravzaprav pomeni?

STRAH PRED NEUSPEHOM? ALI USPEHOM?

Močna želja, močna motivacija – vendar brez ukrepanja. Imaš sanje, veš, česa si želiš, pa ne narediš ničesar. Zakaj ne? Ker te je strah tveganja, ker imaš slabo izkušnjo z neuspehom, ker se bojiš, da boš prizadet, neuspešen, ker, ker ker ker … Strah pred neuspehom lahko izvira iz preteklosti, zakoreninjenih vzorcev, naše samopodobe itd., in ga je v primerjavi s strahom pred uspehom precej enostavno prepoznati.

Kolikokrat ste si sami zaprli vrata z izgovori, kot so:

 • To je predobro, da bi se meni zgodilo.
 • Tega si ne zaslužim.
 • Zato moraš ‘imeti jajca’.
 • To se meni ne bi izšlo.
 • Sliši se super, ampak je preveč zame.
 • To se meni ne bi izšlo.
 • Mogoče zdajle ni najboljši čas.
 • To je čisto predobro, da bi bilo res.
 
 

STRAH PRED USPEHOM

Strah pred uspehom je definiran kot stanje, ko se tako bojimo lastnega uspeha, da lahko celo sami sebe sabotiramo – zaradi strahu si torej ne dovolimo iti v akcijo. Bojimo se sprememb, ki bodo prišle z našim uspehom, in odziva okolice.

Ni uspeh, ‘krive’ so spremembe!

Ko se posameznik sooča s strahom pred uspehom, običajno ne dvomi s svoje sposobnosti, prepričanja in veščine. Velikokrat se izkaže, da se boji sprememb, ki jih bo uspeh prinesel.

Primer iz prakse: Mamica treh otrok se pri 42 letih odloči za samostojno podjetniško pot. Je izjemno motivirana, ima znanje in izkušnje, finančno je neodvisna in svojo novo službo opisuje kot sanjsko. VENDAR:

 • Strah me je, da bom delala cele dneve, da ne bom nič več prosta.
 • Bojim se, da se bo vse začelo vrteti okoli mojega posla.
 • Nočem, da me drugi vidijo kot neko povzpetnico.
 • Danes vse poteka na družbenih omrežjih, jaz se pa nočem toliko izpostavljati, kazati.
 • Ne vem, kako bo vse skupaj vplivalo na mojo družino, otroke.

Kako premagati strah pred uspehom?

1. Priznaj si

Prvi korak je zavedanje, da te je strah uresničitve cilja zaradi sprememb. Ko znaš opredeliti svojo težavo, ni težko poiskati načina in strategije za razrešitev.

2. Razišči izvor

Vsako neugodno čustvo ali stanje ima svoj izvor. Ker je strah povezan z uspehom, je moramo poiskati pretekle izkušnje, ki so povezane z našo osebno zmago. Osredotočiti se je treba na uspešne dogodke v bližnji ali daljni preteklosti in na naš odziv nanje (kako so nas zaznamovali).

3. Naredi seznam

Izjemno dober uvid dobimo, če stvari zapišemo (jih damo iz glave na papir) – se od njih na svoj način distanciramo. Narediti seznam pomislekov, ki jih imate in zaradi katerih sami sebe ne spustite morebitni zmagi naproti. Takšno beleženje še dodatno okrepi osredotočenost, prav tako boste prepoznali vzorce ali vedenja, ki bi jih bilo treba preoblikovati, spremeniti.

4. Predstavljaj si zmago

Vizualizacija je izjemno močno orodje. Kako jo uporabiti v tem primeru? Zamišljaj si sebe, ko ti uspe – torej zmago z vsemi prednostmi in izzivi, dolžnostmi in odgovornostmi. Vizualiziraj več situacij, torej več možnih razpletov in tvoje odzive nanje.

Stres + tesnoba + strah

Stres, tesnoba in strah so velikokrat zelo dobri prijatelji. Ko prepoznamo občutke, se z njimi soočimo, poiščemo izvor in se odločimo, da bomo nekaj spremenili – da bomo naredili nekaj dobrega zase –, smo izbrali boljšo pot.