Dihalna vaja za stresne situacije

Dihanje je tako nezavedna človekova funkcija, da o njej marsikdo niti ne razmišlja, dokler se ne sooči s težavami. Moč nadzorovanega vdiha in izdiha je izjemno velika, izkazuje pa se lahko v vsakdanjih situacijah, ki nas spravljajo v razmišljanje in tudi stres. Kaj je boljšega, kot da se znaš sredi največjega kaosa, podivjanega dne in tisoč obveznosti ustaviti in umiriti misli ter zadihati? Se dati v ”center” – najti mir v sebi in tako tudi odreagirati? 

Moja zgodba

Sama sem o pomenu dihanja začela poglobljeno razmišljati zaradi posebnega razloga: atopijski dermatitis. Prekletstvo, ki je naju je z otrokom držalo v krempljih več kot štiri leta. Izjemno težko obdobje zanj, ko še ni bil dovolj star, da bi razumel, da vsaka razpraskana rana še bolj boli, ko je koža pekla, žgala, njegov jok pa je rezal moje srce. In jaz – njegova mama, kriva, nemočna. Občutki krivde, ker nisem znala umiriti joka, ker nisem znala pomagati. Izčrpana sem ga pestovala cele noči, božala po ranah, da sem ”nadomestila” njegovo praskanje, in se spraševala, kaj sem naredila narobe.

Poleg neprespane noči me je vsako jutri čakal … nov dan! Služba, šola, obveznosti, kuhanje, likanje, skrb za poln hladilnik, pospravljanje – in v vsaki aktivnosti skrb za prijeten odnos, za čim manj konfliktov, za manj stresa. Seveda sem si želela, da bi vse teklo kot po maslu. Pa ni!

Tornado v glavi – zaradi vseh mislih, skrbi in vzporedno obveznosti, ki so se kar kopičile – je udaril z vso silo, ko sem po treh neprespanih nočeh zaradi padca končala v pritličju travmatologije.

Čeprav izmozgana in ožeta, sem vedela samo eno stvar: da tako ne gre več naprej. Da se moram umiriti. Zadihati.

Snel in Weil

Pot me je vodila najprej k izjemni nizozemski učiteljici čuječnosti Eline Snel, nato pa k dr. Andrewu Weilu in njegovi vrhunski tehniki 4-7-8, ki jo je sam opisal kot naravno pomirjevalo za živčni sistem.

Tehnika 4–7–8

Weilova dihalna vaja temelji na starodavni jogijski tehniki, imenovani pranajama. Cilj vaje je, da pripeljemo telo in um v stanje globoke sprostitve. Tehnika ni težka, je uporabna kjerkoli in predvsem – pomaga! Izvajati jo je treba s 4 ponovitvami, vsaj 2-krat na dan. Weil svetuje, da vajo naštudiraš, potem pa jo po 4–6 tednih začneš vpeljevati v situacije.

Kdaj pomaga?

♠   ko ste jezni ali ko ste sredi konflikta (preden reagirate, naredite vajo, rezultat bo popolnoma drugačen);

♠   za umiritev pred spanjem (popolna sprostitev) ali lažji prehod nazaj v spanec, če vas muči nespečnost in ponoči vstajate;

♠   v stresnih situacijah (pred pomembnimi dogodki itd.)

♠   v situacijah, v katerih morate biti mirni, osredotočeni (super vaja pred učenjem, izpitom),

♠   itd.u

Kako izvajamo tehniko 4–7–8?

Tehniko lahko izvajate kjerkoli, pomembni so le 4 koraki:

1. korak: Temeljit izdih – naj ga pospremi uuušššš (glasno (uuušššš) izdihnite ves zrak, ki ga imate v pljučih).

2. korak: Zaprite usta in mirno, globoko vdihnite – vdih naj bo dolg 4 sekunde. Vdihnite polno, nadzorovano, ne prehitro, v mislih štejte do 4. Vdih naj bo v prsni koš – občutite, kot da se razprejo rebra, ne da se napne trebuh.

→ 3. korak: Zadržite zrak, pri čemer mirno štejte do 7.

→ 4. korak: Odprite usta in izdihnite, pri čemer naj bo vaš uuušššš dolg 8 sekund.

To je en cikel – priporočljivo je, da na začetku, ko se vaje šele učimo, to izvajamo v štirih krogih (4 ponovitve), vsaj dvakrat na dan. Poskusite enkrat čez dan in zvečer, preden greste spat – odlična vaja, ki vas bo pospremila v miren spanec.

Ko se osredotočiš na dihanje, na vdih in izdih, se osredotočaš na prisotnost v tem trenutku. Tukaj in zdaj (čuječnost). Več boste vadili, bolj se boste začeli zavedati svojega notranjega sveta.

Tehnik, kako z dihanjem umiriti raztresene misli, je veliko. Najboljšo zate lahko poiščeva na individualnem srečanju.  ⇒ PRIJAVI SE.