Jesen je čas za …

… umiritev, slovo in pripravo na nove stvari. Umiritev misli po vročem poletju, počitnicah, začetku šole, predavanj; po vzoru narave za slovo od preživetih, napol pozabljenih idej, ki samo begajo misli; in za pripravo na zimo. Narava si vzame čas za počitek, marsikdo od nas pa v jesenskem času doživlja največji stres – krajši dan, občutek osamljenosti, predpraznična norija itd. ZATO se je dobro naučiti meditirati!

STRES?

Da je stres moj zvesti spremljevalec, sem vedela več let. Dokler nisem doživela popolnega zloma. Takrat sem ga vzela pod drobnogled.

DEFINICIJA JE ZELO ENOSTAVNA! Nobelovec dr. Hans Seyle ga je imenoval SPLOŠNI SINDROM PRILAGODITVE. To pomeni, da stres ustvari neka reakcija iz zunanjega okolja, pri čemer je ključnega pomena to, kako se npr. jaz prilagodim temu zunanjemu dražljaju. Stres torej NI ZUNANJI DEJAVNIK – zunanji dejavnik se imenuje stresor.

Torej?

VSE NITI SO V MOJIH ROKAH

Kako se bom odzvala in koliko bom dopustila, da ti zunanji dražljaji vplivajo name, na moje počutje, odnose in aktivnosti, pa je odvisno le od MENE.

KO JE LONEC (PRE)POLN …

Stres je najprej začel najedati in spodkopavati mojo energijo – utrujenost je kaj hitro prešla v izčrpanost in – nespečnost! Ja, tako utrujena sem bila, da nisem mogla spati ali pa sem spala po obrokih. Sledili so glavoboli, nemir in pomanjkanje volje. Najbolj enostavna rešitev se je takrat zdel UMIK – umik iz odnosov, ki so me dodatno izčrpavali, čeprav mi je bilo zaradi tega hudo.

NEVERJETNA MIRNOST V OČESU ORKANA

Prispodoba orkana zelo lepo opiše stanje stresa in izjemno potrebo po umiritvi.

Meditacija je popolno nasprotje stresa – je mirnost, je tišina, je praznina v glavi, je počitek, je umik od vseh stresorjev, ki lahko nenehno prekinjajo življenjski tok. Adrian P. Kezele v knjigi Hej, človek, spravi se meditirat piše, da je ”reakcija sproščanja oziroma meditacija tako naravna kot reakcija boj-beg. In ker je stres fiziološko neravnotežje, se naše telo želi samo od sebe osvoboditi nakopičenega stresa in se vrniti v prvotno stanje”. Postopek opiše kot precej enostaven = POČITEK. Vsak odmor namreč sproži reakcijo sproščanja in osvobaja stres iz telesa. Zato se po počitku (spanje, sprehod, telovadba itd.) tudi vedno bolje počutimo.

MEDITACIJA = KONEC MENTALNE AKTIVNOSTI

Definicij, kaj vse je in kaj vse ni meditacija, je res veliko. In enako velja za navodila, kako meditirati. Kezele meditacijo opredeli kot proces postopnega umirjanja, ki vodi v prenehanje mentalne aktivnosti.