Kako je NLP pomagal meni?

IZZIV: pred tabo je konkretno, praktično in izjemno uspešno orodje, ki ti omogoča, da do tistega, kar si želiš, prideš pogumno, samozavestno, z ogromno motivacije in po premišljeno izbrani poti. Zraven pa osebnostno rasteš, se razvijaš in gradiš. Sprejmeš ali ne?

 

NLP = nevrolingvistično programiranje

Vsak od nas zaznava svet s čutili – skozi čutne zaznavne kanale (vizualni ali vidni, avditivni ali slušni, kinestetični ali gibalni, olfaktorni in gustatorni), pri čemer je velikokrat v ospredju eno od omenjenih čutil. Zato tudi pravimo, da smo bolj slušni tip človeka, vizualni, kinestetični itd.

To, kar vidimo, slišimo, čutimo, oblikuje naše misli in  vpliva na naše vedenje, naše vedenje pa vpliva in kroji rezultate, ki jih dosegamo v življenju – tako na osebni, poslovni, duhovni itd. ravni.

MISLI → VEDENJE → REZULTATI

Gre torej za povezan krog, v katerem velja načelo, da s tem, ko spremim svoje misli, spreminjam vse okoli sebe. In to je NLP:

NEVROLOGIJA

živčni sistem in možgani 

 Svet spoznavano s čutili (vid, sluh, vonj, okus, tip) in z vsako izkušnjo oblikujemo svojo sliko – naš pogled na realnost. V NLP rečemo, da ustvarjamo svoj zemljevid sveta.

LINGVISTIKA

verbalna in neverbalna komunikacija 

Z jezikom opišemo in predstavimo svojo izkušnjo ter tako vplivamo na naše vedenje. Služi nam ne samo za komunikacijo, ampak z njim pomembno sooblikujemo naš zemljevid. 

PROGRAMIRANJE

proces mišljenja, občutenja in vedenja 

Notranji procesi so tisti, ki uredijo naše misli in vedenja tako, da bomo šli učinkovito in usmerjeno proti cilju. »Vse je v glavi« še kako drži, če vemo, da so naša dejanja in zmožnosti zanje (”tega ne zmorem”) povezani z našimi umskimi sposobnostmi.   

Če to ni super!

NLP metodologija sloni na tezi, da ima čisto vsako vedenje strukturo – da je torej oblikovano po neki shemi. In če znamo to strukturo modelirati (jo znamo natančno opazovati, razčleniti, analizirati in iz nje izločiti tiste uporabnosti, ki so nam pomembne, ter jih spretno vpeljati v naš sistem), se je lahko naučimo in jo vedno znova spreminjamo. Umetnost je torej prepoznavati vzorce odličnosti in jih na nam ustrezen način vpeljati v naš sistem. Cilj je doseg rezultatov, v katere prej morda nikoli nismo verjeli ali so se nam zdelo povsem neuresničljivi.

Kako je NLP pomagal meni?

Ko sem se naučila, kako lahko NLP tehnike in orodja vplivajo na moje vedenje in delovanje, se je želja po novem znanju samo še okrepila. Prvič v življenju sem se načrtno ustavila, dala s hrbta pretežak nahrbtnik in začela zlagati ven vse, kar sem nosila sabo od malih nog. Ni se bilo lahko soočiti z nekaterimi izkušnjami (ko vidiš, da otroško dreganje in provokacije iz zgodnjega otroštva nosiš sabo in vplivajo na tvoje odločitve; pa strahovi, ki potuhnjeno čepijo na dnu torbe in silijo ven ob vsaki drzni misli; pa zamere, ki so obvisele v zraku in nikoli dobile epiloga; pa zasidrani občutki, ki so večkrat usmerjali moja dejanja itd.), a rezultati so izjemni.

  • Težav z motivacijo je konec, zaradi česar je cilje možno doseči veliko hitreje!
  • Ko se soočiš s strahovi, vidiš, kako lahkotna je lahko pot do cilja! Ko se ne ustavljaš več zaradi lastnega pritiskanja na zavoro, ampak samo uživaš v vožnji in razgledu!
  • Ko si notranje močan, lahko premikaš gore – na eni strani je pomirjenost s seboj in svojimi odločitvami, na drugi izjemna moč, ki vodi do cilja.
  • Izgovore so zamenjale aktivnosti – ko spoznaš, kako sam sebe ustavljaš, si jemlješ motivacijo in energijo z izgovori, ki niso na mestu, ti je nerodno. Vse, kar si zastaviš, je namreč možno uresničiti – v tvoji 4,5-kilogramski glavi je računalnik, ki ga lahko sprogramiraš step-by-step do zadovoljujočega/vrhunskega/srečnega/TVOJEGA cilja.
  • Razumevanje in poznavanje čutnih zaznavnih kanalov in učnih tipov sogovornikov lahko uporabim za bistveno boljšo komunikacijo, boljša pogajanja in prepričevanja (doma z otroki, v partnerski vezi, na delovnem mestu), za boljše odnose in bolj uspešna sodelovanja.

 

Kako ti kot coachinja lahko pomagam? Vabim te na brezplačno srečanje → SPOZNAJVA SE