Te kaj zmoti na tej fotografiji?

Kje je trik dobrega in uspešnega pogovora? Tega, da smo slišani, da se pravilno razumemo, da smo ne glede na temo pogovora mirni? Ta hitra in predvsem preprosta NLP tehnika pomaga, da v najbolj vsakdanjih situacijah, ko ne gre vse tako, kot smo si zamislili, ohranimo mirnost in se odzovemo pozitivno.

Kdaj je komunikacija bolj PRIJETNA in bolj USPEŠNA?

PREDSTAVA 1: 

Predstavljaj si, da pride v službi do tebe šef. Že od daleč se vidi, da je razburjen in da se ne bo zgodilo nič dobrega. Sediš mirno za mizo, ko se ustavi pri njej. Stoji ob mizi in zviška gleda nate, ko začne komunikacijo.

PREDSTAVA 2: 

Predstavljaj si, da pride v službi do tebe šef. Že od daleč se vidi, da je razburjen in da se ne bo zgodilo nič dobrega. Sediš mirno za mizo, ko se ustavi pri njej, izvleče stol in se usede nasproti tebe. Gledata se iz oči v oči, ko začne komunikacijo.

RAZLIKA?

Ko želimo uspešno prenesti sporočilo, je zelo pomembno, da smo na isti ravni, kot je naš sogovornik.

Ko smo na isti ravni:

     ♣  sporočamo, da imamo v pogovoru z njim enako vrednost,

     ♣  enostavno vzpostavljamo očesni stik,

     ♣  se bolje slišimo,

     ♣  se dobro vidimo – sogovornik je neposredno pred nami,

     ♣  se bolje razumemo,

     ♣  izražamo spoštovanje (to je pomembno, ne glede na to, kdo je na drugi strani: mama, otrok, šef, sodelavec, prijatelj, neznanec itd.)

Dober sogovornik je tisti, ki zna svojo moč ne glede na status, ki ga ima (nadrejeni v službi, vi v odnosu do otroka itd.) uporabljati premišljeno in pametno (= je ne izkorišča zato, da kaže nadvlado, premoč).,

Dober sogovornik zna svojo moč v pogovoru ne glede na status, ki ga ima,  uporabljati premišljeno in pametno.

ZA USPEŠEN POGOVOR Z OTROKOM:

  1. MLAJŠI OTROCI: Vzemite otroka v naročje in se pogovarjajte z njim. Če ste morda razburjeni ali jezni nanj, se spustite na višino njegovih oči (usedite se, počepnite, pokleknite) in mu prenesite svoje sporočilo.
  2. STAREJŠI OTROCI: Na isti ravni boste, se če boste usedli na nižji stol oziroma bosta sedela za mizo. Če to ni možno, poskrbite, da se bosta gledala iz oči v oči.

Za spoštljivo in uspešno komunikacijo je nujna ustrezna izbira besed in našega vedenja .