Kako biti v tem času najboljša mama ali oče?

Ni lahko. Ne velikim, ne majhnim. Ne meni, ne mojemu sosedu. Ni lahko. Enim ne v zdravstvenem stanju, drugim finančnem, tretjim gospodarskem ... mnogim v eksistencialnem nasploh. Covid-19 je močno zarezal v življenja nas vseh – od debat, kaj dobrega je prinesel in še veliko več slabega, menim, da nas je predvsem postavil pred steno. Smo v času, ko si moramo naglas priznati, da potrebujemo drug drugega – doslej je bilo to morda samoumevno ali pa niti ne tako definirano, da bi o tem govorili naglas. In če hude stiske doživljajo odrasli, kako je potem našim otrokom?

KLIC OBUPA: Kako pomagati otroku, če sam nisi v redu?

Stiske so hude. To kažejo tudi številke in prezasedeni urniki tistih, ki ponujajo pomoč, terapije. Polni urniki, ki so rezervirani za odrasle – KAJ PA SO OTROCI? 

Unicefova statistika (vir) sloni na raziskavi o duševnem zdravju otrok in mladih v Sloveniji. Samooceno duševnega zdravja je podalo 400 otrok in mladih, starih med 10 in 18 let, iz vseh koncev Slovenije.

Raziskava je pokazala, da je kar  70 % NAŠIH otrok v preteklem letu nepojasnjeno občutilo bolečino v trebuhu, bolečino v prsih, so se slabo počutili, so slabo spali, občutili dolgotrajno žalost ali obup (nekateri so občutili tudi več simptomov hkrati, ki so trajali dlje časa), skoraj 50 % jih je pri sebi opazilo porast stisk in tesnobe.

”Nič več ne razumem …”

→  Pomisli, kako potem vse skupaj razume tvoj otrok? 

Jeza, obup, odzivi ob gledanju televizije in poslušanju poročil. Vse, kar VIDIMO, SLIŠIMO in ZAZNAVAMO, gre skozi naše notranje filtre – in razumemo stvari na NAŠ način. Kako jih bo razumel otrok, ki ima povsem drugo sliko sveta, če vidi svojo mamo ali očeta obupanega, jeznega? 

Postavite se v vlogo svojega otroka: kako bi se počutili, če bi gledali svojo mamo ali očeta v hudi stiski? Najbrž bi vas bilo strah bolj kot njiju – bali bi zase, za njiju, za vse. Breme je pretežko za ta majhna ramena. 

DANES!

Draga mama, oče, če nisi okej, poišči pomoč. Velikokrat lahko pomaga pogovor – pogovor z nekom, ki mu zaupaš. DELI TEŽAVE, KER JE POTEM LAŽJE → se razpolovijo. Ti gledaš svet s svojimi očmi, tvoj prijatelj ga gleda s svojimi – VAJINA SLIKA NI NIKOLI ENAKA. Morda so na obzorju rešitve, ki jih ti še ne vidiš. ZATO SE POGOVARJAJ! Ko damo skrbi iz glave, so na drugem mestu – velikokrat jih lažje pogledamo in tudi drugače vidimo. Pomislite na vse, ki jih imate okoli sebe in zaradi katerih je vredno ”spraviti sebe v red”.

OTROCI NAS POTREBUJEJO - ZDAJ, DANES - BOLJ KOT KDAJKOLI PREJ 

Otroci potrebujejo stabilne starše in spodbudno okolje. Tega jim vedno ne moremo omogočiti, se pa moramo potruditi po najboljših močeh. 

MEJE. Ne glejte skupaj z otroki dnevnih poročil – poglejte jih sami, seznanite se z informacijami in jih nato posredujte otroku. Ker se v šolah veliko pogovarjajo o virusu in ukrepih, mora otrok vedeti, kaj se dogaja. Prihranite pa mu vse tisto, kar bi pri njem ustvarilo še večje stiske. Omejite prostor za dodatne skrbi.  

15 MINUT kasneje spat – Če večere preživljate skupaj doma (niste odsotni), izberite družabno igro (karte ena, remi, štiri v vrsto itd.) in se igrajte! Ne boste verjeli, kakšen zdravilen učinek bo imel ta čas – odklopite svet in bodite skupaj. Opazujte veselje, smeh otroka – najlepša popotnica za mirno noč in vaše srce.

♥ OBJEM. Ko nismo v najboljšem stanju, potrebujemo objem. Ne enega, veliko njih. Naši otroci pa še bolj. 

♥ ZRAK – lučka, kresnička, srečno! Pojdite pred spanjem ven! (ja, dolge hlače je možno obleči tudi čez pižamo in umiti zobje se temi še bolj svetijo!). Vzemite lučko in pojdite na kratek sprehod. Za otroka bo to super doživetje, vi pa boste med potjo mimogrede izvedeli vse, kar se dogaja z njim in v njem – takšni pogovori dajejo njegovemu svetu barve! 

ZAVEZA. Podatki kažejo, da se je v tem času veliko parov razšlo. Jeza, gnev in obup človeka velikokrat vodijo v konflikte. Poskusite razumeti, da je težko tudi vašemu partnerju, tudi če morda tega ne (po)kaže. Velikokrat si ne znamo pomagati, ker ne vemo kako – NE VEMO, KER NAM NIHČE NE POVE. Zato se pogovarjajte, NEHAJTE BRATI MISLI – povejta si, zaupajta si, skupaj poskusita najti odgovore, ki bodo za vaju in vajino družino najboljši. 

NA POMOČ!

Poskrbi zase! Ni pomembno, ali imaš doma otroka, mamo, dedka, mucka, kužka … pomisli, da te vsak od njih najraje vidi zadovoljnega. In da sam lahko najbolje pomagaš drugim, ko si sam v redu. Formula je enostavna: poišči pomoč in poskrbi zase. 

KAKO LAHKO POMAGAM OTROKU, ČE GA JE STRAH

Če meniš, da ti lahko pomagam, mi piši na mateja@matejakrzisnik.com.

Mislim nate.