Kako od A do B, če se ti ne da? → Kako priti v flow?

Je dan predolg? Se vleče kot jara kača? Kje je razlika med tistimi dnevi, ko obveznostim rišeš kljukice lepo po vrstnem redu, in dnevi, ko kar ne gre in bi najraje vse zamaknil na jutri? Ali še bolje: kako priti v flow in tam tudi ostati?

Sreča, motivacija in flow

Sreča, motivacija in flow – 3 pojmi, ki so zelo močno povezani in vodijo do uspeha. Tako pravi ameriško-madžarski psiholog Mihaly Csikszentmihalyi, ki je tudi osnoval besedo FLOW. Pravi, da stanje popolnega zagona dosežemo, ko so naše sposobnosti v ravnovesju z zahtevami. Kaj to pomeni?

⊗   Scenarij 1: Imamo znanje in sposobnosti, a nas čaka enostavno delo = dolgčas

⊗  Scenarij 2: Imamo premalo znanja, naloga pa je težka = stres  

⊗  Scenarij 3: Dobra kombinacija naših sposobnosti in izziva = flow

Csikszentmihalyi piše, da morajo biti za doseg flowa zagotovljeni različni pogoji. Naš končni cilj mora biti pozitivno in jasno definiran, enako pa velja tudi za vse vmesne korake/naloge. Na tak način tudi ves čas ostajamo motivirani, posledično bomo občutili več zadovoljstva in sreče.

Razlog za pomanjkanje motivacije je velikokrat v scenariju 2: če te čaka veliko nalog in so te zahtevne, se posledično tudi težje pripraviš (motiviraš).

NI MOTIVACIJE?

Motivacija je torej tista sila, ki nas žene proti cilju; proti tistemu, kar si želimo. Lahko bi rekli, da gre za razloge, ki nam dajejo zagon, da uspešno pridemo do cilja.

Kje jo poiskati?

Pomisli na največji dosežek v svojem življenju – lahko je to diploma, poslovni uspeh, zagovor magistrske ali doktorske disertacije, poroka, selitev na svoje ali v tujino, premagana bolezen. Dogodek, na katerega si izjemno ponosen, za katerega bi sam sebe potrepljal po rami in si čestital za zmago.

In zdaj pomisli, kaj vse si naredil, da ti je uspelo. Cilj je bil točno določen, prav tako so bile jasno začrtane naloge, ki jih moraš opraviti za uspešen zaključek. Morda se ti je kdaj vmes ustavilo ali si celo podvomil vase, vendar se nisi ustavil.

NAMIG: Razdeli delo na manjše naloge. Te je veliko lažje opraviti, hitreje začutiš zadovoljstvo, lažje spremljaš premikanje k cilju in predvsem – si vesel, ker se premikaš precej enostavno.

PRE-?

In ko začnemo delovati po takšni shemi, nobena naloga ni več:

PRE-zahtevna, PRE-več stresna, PRE-velika.

Tehnik, kako biti motiviran in kako si pomagati pri pomanjkanju motivacije, je več. NLP zagovarja dejstvo, da ima vsako vedenje določeno strukturo – to pomeni, da je če je nekdo pri svojem delu izjemno uspešen – in vedno uspešen! – deluje po nekem sistemu, na nek določen način. In tega načina se je možno naučiti. Kako, izdam v naslednjem prispevku.