Kako reči NE brez občutka krivde ali slabe vesti?

Velika težava, s katero sem se pred leti precej 'ukvarjala', je bil NE. NE kot odgovor se mi ni zdel sprejemljiv. Zakaj? Ker nisem želela, da bi drugi ''mislili'', da jim nočem pomagati. Če pa situacija res ni pustila drugače in sem postregla z NE-jem, me je občutek krivde razjedel do kosti. Danes razumem, da je NE povsem v redu odgovor, če ga le znaš prav servirati.

Ena od knjig, ki je močno vplivala na moje razmišljanje in delovanje, je Kako reči NE brez občutka krivde. V njej je zelo lepo predstavljena moč teh dveh črk – moč te kratke, preproste besede, ki pa nosi izjemno sporočilnost. In kot taka nam lahko pomaga ali škodi. Jaz sem vedno verjela v ”škodo” (bom izpadla sebično/bodo drugi mislili, da nočem pomagati itd.), zato je nisem upala uporabljati. Dokler nisem spoznala vseh prednosti …

Ko se boste naučili brez občutka krivde reči NE, boste imeli več časa, kot ste si kdaj upali pomisliti. Še bolj pomembno pa je, da boste takrat znali sprejeti stvari, ki so vam pri srcu, in se lotiti dejavnosti, o katerih že dolgo sanjarite, pa zanje niste našli časa, ker ste življenje zapolnili z obveznostmi in odgovornostmi, ki so vam bile vedno odveč. Ko se boste naučili reči NE, boste spet gospodar svojega življenja.” (Kako reči NE brez občutka krivde, str. 16)

NE – močna beseda, ki je lahko nevarna, zato jo je treba uporabiti premišljeno in spretno

Zavrnitev je lahko boleča in razlog zamere, tudi konflikta, zato jo je treba izpeljati spretno.

Ključ do uspeha se skriva v tem, da slišite sami sebe naglas reči NE!  

1.    Začnite POSTOPOMA. Besedo NE trenirajte na manj pomembnih situacijah, s katerimi ne tvegate veliko.

Primer: Prijateljica pokliče, da bi šli jutri popoldan z njo po nakupih. Zavrnite jo in predlagajte drug termin.

2.   NE RAZLAGAJTE RAZLOGA za zavrnitev, ampak predlagajte drugo možnost. 

Primer: ”Ne, danes ne morem, lahko pa se dobiva v petek.”/”Ne, ne morem priti prej, lahko pa te zvečer pokličem.”/”Ne, ne morem ti kupiti nove igrače, lahko pa doma preveriva tvoj hranilnik in vidiva, če si jo lahko kupiš sam.”

3.   ZAVLAČUJTE. Osnovno načelo učenja zavrnitve je, da se naučite počakati z odgovorom. Vzemite si čas in premislite, preden odgovorite na prošnjo – čas za jasen, diplomatski odgovor.

Primer dobrega zavlačevanja: Preveriti moram na koledarju – ti javim kasneje./Moram vprašati partnerja, če sva tisti vikend prosta./To moram pa prespati, ti javim do petka.

4.   NAČELA. To, da znate reči ne, je vaše načelo. Če boste to omenili drugim, boste s tem močno podkrepili svoj odgovor, saj boste dali vedeti, da ste v takšni situaciji že bili, da ste jo premislili in da veste, da takšna poteza ne bi bila dobra za vas.

Primer: Veš kaj, držim se načela, da tega ne delam./Žal ne morem, ker se pri nas doma držimo načela, da …

5.   OPRAVEK SAM S SABO. Tudi če ste prosti in bi lahko ustregli kakšni želji, prošnji, hkrati pa se vam zdi čas zase (vadba, branje knjige, ležanje pred televizijo) v tistem trenutku izjemno pomemben, ga tako tudi obravnavajte. Postavite sebe na prvo mesto (če seveda ne odrečete nujne pomoči nekomu). Načrtujte čas zase in ga tudi zabeležite na koledar.

ČAS – ENERGIJA – DENAR

Vsak dan naletimo na ogromno nekih zahtev – s strani sodelavcev, šefa, partnerja, otrok, sorodnikov, prijateljev, sosedov. In večkrat se izognemo NE-ju, zato da nas ne bi preganjal občutek krivde.

KAJ SE TAKRAT ZGODI? Naložimo si čisto preveč obveznosti in posledično odgovornosti (čeprav si slabe volje, moraš stvari izpeljati kar se da dobro!). In na tak način zapravljamo naš dragocen čas, energijo ali denar za stvari, ki nam nič ne pomenijo.  Je vredno?