Vizualizacija – tako izi, pa tako močna?

TI: ”Aaam, želim si, da bi …” JAZ: ”Imenitno, veš, kaj si želiš! Cilj je torej jasen. Lahko zdaj zapreš oči in si uresničitev tvoje želje, tvojega cilja zavrtiš še v mislih? Tako, da se odvrti pred tabo kot film, od začetka do konca? Da ga vidiš, slišiš in začutiš v točno takšni obliki, kot ga želiš doseči?”

Nekateri se ob vaji vizualizacije le nasmehnejo, ker imajo izjemen dar oblikovanja miselne slike, spet drugi se ob tem soočijo z nemalo težavami – kako odklopiti ”trenutne” misli, kako se osredotočiti na cilj, ne da bi v to sliko skakale težave in pomisleki iz sedanjosti, kako ne pretiravati … In kadar nam nekaj ne gre, se je stvari treba naučiti Najlažje z vodenjem.


Po definiciji je vizualizacija oblikovanje miselne slike – torej, kako vidimo, slišimo, čutimo stvari v takšni obliki, kakršni si jih želimo imeti, doseči. Pri oblikovanju je treba upoštevati vse čutne zaznavne kanale in poskrbeti za izjemno osredotočenost in zbranost. Vprašanja, ki nas lahko vodijo, so: Kako vidim uresničitev svojega cilja? Kako se počutim, ko dosežem to, kar si želim, v kar vložim svoj čas in energijo?


 Vedno si moramo prizadevati dobiti stvari, ki nas bodo osrečile – tiste, za katere vemo, da nas bodo izpolnile.


Tudi vizualizacija ima CILJ!

Vsaka aktivnosti ima cilj, tudi vizualizacija. Z njo želimo prebuditi najglobje občutke, ki nam bodo dali moč za premik naprej, k cilju – tiste, ki nas bodo spodbudili, aktivirali, da bomo vzeli vajeti v svoje roke in se podali zmagi naproti.

Vizualizacija je izjemno močno orodje, ki ga lahko uporabljamo v vseh situacijah, če le imamo izpolnjen predpogoj – vemo, česa si želimo, in verjamemo v to, da lahko to dosežemo. 

Kaj se dogaja med vizualizacijo?

Ko vizualiziramo, se aktivira desna polovica možganov, ki je zadolžena za čustva in kreativnost. Aktiviramo torej center naše ustvarjalnosti, od koder dražljaji potujejo v hormonski in avtonomni živčni sistem, ki pa skrbi za telesne funkcije.

Zakaj je to pomembno?

Ko spoznamo, da je prav MISEL tista, ki povezuje našo ŽELJO REALNOSTJO, vemo, da moramo verjeti v njeno moč. In to je super vir motivacije, pozitivne naravnanosti in ciljne usmerjenosti.

***

Kako vizualizirati?

Umetnost vizualizacije je v tem, da si znamo sebe predstavljati kot objekt – da znamo stopiti iz sebe in pogledati nase in na situacijo z distance. Podobo sebe (jaz v zadovoljujočem odnosu, jaz z manj kilogrami, jaz finančno neodvisna, jaz z dokončanim študijem, osredotočena, jaz samozavestna na razgovoru za službo, jaz mirna in pogumna v konfliktni situaciji itd.) gledamo z zaprtimi očmi – kot bi jih gledali po televiziji ali na filmskem platnu. Brez pretiravanja fantaziranja, domišljanja, sprenevedanja se zelo oredotočeno korak po koraku vživimo v situacijo, ko smo cilj dosegli. Vizualizacija je uspešna, ko s polnim zavedanjem in uporabo vseh čutnih kanalov v vsej veličini podoživimo uresničitev želje oziroma cilja, ki smo si ga zadali ali o katerem razmišljamo.

Kako mi lahko vizualizacija pomaga?

Verjamem v moč vizualizacije. Dokler razmišljam o cilju, je ta daleč – ko ga vizualizaram, ga doživim in mi je blizu. Ko mi je blizu, še bolj verjamem vanj, z večjim zanosom sestavim temeljit načrt za uresničitev, postanem bolj motivirana, dobro se počutim, ker verjamem v svojo zmago in sem zaradi pozitivne naravnanosti drugače pripravljena na morebitne težave, ki se bodo pojavile (ker so bile te del moje vizualizacije, že vem, kako se bom z njimi soočila). Na pot se podam samozavestno in odločno, ko pa pridem do cilja, je zmaga dvakrat slajša:

  1. Cilj je dosežen.
  2. Vse, kar čutim v sebi, je močnejše in bolj pomembno od medalje. 

 

Vizualizacije se lahko naučiva skupaj.