Kako v kritičnih situacijah ostati potrpežljiv?

Sliši se nemogoče, sploh če pomisliš na kaotično jutro, ko se otroci obirajo in kaže, da boste vsi zamudili. Ali ko v službi kdo nenehno vztraja pri že stokrat predelanih izjavah. Ali ko doma znova in znova prosiš, da se zgodi ena in ista stvar, vsa ušesa pa ostajajo gluha. Takrat v sebi najbrž čutiš, kako pritisk narašča … bo eksplodiralo?

Na nestrpnost bi lahko gledali kot na navado, vedenje avtopilota, ki se vklopi, ko se pojavi določena situacija. Nezavedno vedenje, ki ga poznamo že leta. Morda smo se tega naučili od staršev; morda nikoli nismo poznali nobene druge strategije. Vsakič, ko se človek želi naučiti novega vedenja, se sprva bori proti stari navadi, ki jo nezavedno obvlada. In ko želimo obvladati nekaj novega, nas seveda čaka delo. Morda bomo na začetku neuspešni, nespretni, vendar – vaja dela mojstra, če mojster dela vajo!

NLP tehnika za ohranitev potrpežljivosti v kritičnih situacijah

1. korak: Dobro oblikovan rezultat

Rezultat, ki si ga želimo, je, da z NLP postanemo bolj potrpežljivi do našega sogovornika. Toda v tem primeru moramo iskati nekaj malo večjega in globljega. Upoštevajte, da vam bo korist obvladovanja tega omogočila, da boste sogovorniku (otrok, prijatelj, sodelavec) pokazali, kako ostati miren in odgovoren v situacijah, ko bi kdo drug morda izgubil živce. Dobri zgledi vlečejo – zdaj ste to vi!

2. korak: Poglejte z drugega vidika

Izstopite iz lastnih čustev, globoko vdihnite. Predstavljajte si sebe in vašega sogovornika od daleč – kot da ste opazovalec, tretja oseba v pogovoru. Osredotočite se na vedenje, neverbalno komunikacijo, poskusite definirati počutje svojega sogovornika. Pogled s tega vidika omogoča zmanjšanje vseh negativnih čustev, ki jih čutite, prav tako se boste lažje umirili, razumeli vsa stališča in dobili uvid, ki morda pelje po drugi poti do vajinega dogovora.

3. korak: Pogovarjajte se

Komunicirajte na umirjen, vendar neposreden način. Izogibajte se uporabi jeznih in obtoževalnih besed. Ne pozabite, da bi radi dosegli cilj, ki ste si ga zastavili – umirjeno, brez jeze in konflikta doseči dogovor.

V NLP ostaja več različnih tehnik, kako ostati potrpežljiv in kako na ustrezen način, ki ne vodi v prepir in jezen razhod, doseči želeli cilj.

Želiš izvedeti več?