”Sreča ni stanje stalne evforije”

Kaj je sreča? Stanje duha, rezultat dobrega življenja, odraz izpopolnjujočih odnosov? In zakaj je sreča tako zelo pomembna za (bolj) zdravo življenje?

V naši naravi je, da se vsak trudi iskati in delati stvari, ki mu prinašajo zadovoljstvo – v katerih uživa, je srečen. Težava, s katero se soočamo kot družba, pa je, da se veliko posameznikov osredotoča na tisto, česar nimajo oziroma še bolj na to, kaj ima nekdo drug (in posledično sami zaradi tega ne morejo biti srečni).

In čeprav ima sreča veliko različnih definicij, je pogosto opisana kot paleta pozitivnih čustev in vsesplošnega zadovoljstva z življenjem. Ni povezave z materialnimi dobrinami (avto, denar …), ampak so v ospredju čustva – kako se počutimo, ko smo srečni.

Biti srečen je sposobnost, da vzameš, kar ti življenje ponudi, in to prilagodiš sebi na način, ki ti ustreza.

Psihologi opisujejo srečo kot “subjektivno dobro počutje”, kot dve ključni komponenti pa navajajo:

♣  ravnovesje čustev: vsak od nas doživlja tako pozitivna kot negativna čustva, posledično se menja tudi naše razpoloženje. A ne glede na naša doživljanja, je sreča splošno povezana z doživljanjem več pozitivnih kot negativnih občutkov.

♣ zadovoljstvo z življenjem: kriterij se nanaša na to, kako zadovoljni smo z različnimi področji življenja, vključno z odnosi, delom, dosežki in drugimi stvarmi, ki se nam zdijo pomembne.


Pomembno si je zapomniti, da sreča ni stanje stalne evforije. Ne moremo biti srečni in zadovoljni, če nismo kdaj izkusili tudi druge plati medalje. Kdor je srečen, tudi občuti celotno paleto človeških čustev, tudi jezo, frustracijo, dolgčas, osamljenost in celo žalost.


RAZLIKA: Če smo v osnovi srečni in zadovoljni s svojim življenjem, bomo znali v situacijah, ko nam ne gre tako, kot smo si zamislili, nanje pogledati z optimizmom in se na tak način tudi lotiti reševanja težave ali izziva.

Kako se naučiti ''stanja zadovoljstva in sreče''?

  • Razmisli o pisanju dnevnika hvaležnosti (fokus na lepe stvari, malenkosti, ki dnevno razvedrijo tvoj dan). Ideja → KLIK
  • Imaš ob sebi koga, ki bi ga lahko posnemal – kaj dela on, česar ti ne?
  • Poglej na svoje življenje iz drugega zornega kota in razmisli o tem, kar vidiš in občutiš ob novi sliki.