»Kot da meditacija lahko vse reši …«

»Kaj pa delate zase? Zase v smislu za svoj mir, za sprostitev? Kaj takšnega, recimo, kot je meditacija?« sem ga vprašala. Začudeno me je pogledal in rekel: »Še vedno bi bil kaos. Pa tudi mene ne bi nič manj skrbelo. Zakaj bi torej meditiral? To ste tako rekli, kot da meditacija lahko vse reši …«

Ne, ne more vsega rešiti, lahko pa vse izboljša

Najin pogovor o načinih sproščanja najprej ni stekel. Uspešen menedžer je potrdil, da veliko njegovih kolegic (kot da je tematika povsem vezana na ženske) iz poslovnega sveta hodi na jogo in izvaja meditacije. Sam ni verjel, da se lahko kaj spremeni. Sploh pa je vztrajal pri tem, da ni načina, da bi on ”izpraznil glavo in mislil na nič”. »Tega pač jaz ne morem narediti.«

Ko se enkrat izurimo in lahko v glavi dosežemo popolno tišino, vidimo, kakšno nagrado smo si podelili. Meditacija kot popoln umik od vsega, kar nas meče iz tira, bega naš ritem ali nas preizkuša v vsakdanjem življenju, pomeni umiritev, tišino, sprostitev – tako telesa kot duha.

»Tako uspešni ste, pa tega ne morete narediti?«

Vprašanje ga je seveda podžgalo, da je začel poslušati. Prvi korak je bil narejen. Predstavila sem mu, kaj bi lahko pridobil in kaj recimo meni pomeni meditacija.
Bi bilo vredno poskusiti?

MEDITACIJA JE …

 • Meditacija je učenje o tem, kako videti, slišati, čutiti, kako povezati vzrok in posledico, kako biti pozoren na trenutek tukaj in zdaj. Je popolna pozornost na življenje, poglobljeno soočanje, zavedanje.
 • Ko začneš čutiti dogajanje okoli sebe na drugi ravni, znaš slišati in videti na način, ki tebe pomirja in daje tebi druge možnosti reagiranja, se začneš tudi drugače odzivati – slediš in sprejemaš dogajanje z odprtim srcem, vendar se naučiš odzivati drugače – brez jeze, agresije itd.
 • Meditacija je gorivo za srce in um. Treniraš telo, treniraš možgane, skrbiš za zdravo prehrano itd., a si tudi um ne zasluži telovadbe?

DEJSTVA, ZAKAJ MEDITIRATI

 • Umiritev srčnega utripa.
 • Zmanjšanje kortizola v krvi.
 • Znižanje sladkorja in maščob v krvi.
 • Sproščanje mišične napetosti.
 • Boljša koncentracija.
 • Boljši spanec.
 • Biti prisoten v točno tem trenutku – tukaj in zdaj.
 • In še in še

NAJBOLJŠE ORODJE PROTI STRESU

Ker je stres fiziološki (telesni), psihološki in vedenjski odgovor na določen dražljaj, se tako razvrščajo tudi znaki, po katerih je možno prepoznati stres:
♣ FIZIOLOŠKI: izčrpanost, pomanjkanje energije, nespečnost, pomanjkanje apetita, slaba prebava, bledičnost, glavoboli itd.
♣ PSIHOLOŠKI: razdražljivost, nemirnost, težave s spominom, labilnost, pomanjkanje samozavesti in motivacije, brezvoljnost itd.
♣ VEDENJSKI: napetost (v komunikaciji), pomanjkanje zanimanja, površnost, nezainteresiranost, umikanje iz družbenega življenja itd.

Meditacija bo zagotovo znižala raven stresa v tvojem življenju in zagotovo bo poskrbela za boljši spanec in splošno umirjeno počutje, vendar se rezultat ne bo pokazal brez vaje in discipline.


Definicij, kaj vse je in kaj vse ni meditacija, je res veliko. In enako velja za navodila, kako meditirati. VEČ → KLIK