Verjameš v naključja? Kaj pa v nimite?

Je tole znano: brskaš po galeriji fotografij in vidiš nekoga, ki ga nisi videl že ‘100 let’. Naslednji dan te ta oseba pokliče. Ali pa se pogovarjaš z nekom o neki ideji in čez pol ure se po poti domov na radiu predvaja pesem o točno tej vsebini? Ali pa greš kot jaz na jutranji sprehod s težkim vprašanjem in odgovor leži sredi ceste.

Kaj je naključje?

Če svet razumevamo na relaciji vzrok–posledica, potem pri naključjih govorimo o dogodkih, ki so z našo razlago povezani zaradi sosledja, sinhronosti. Gre za dogodke, ki so popolnoma nepovezani; vendar pa se ujemajo s posebnimi, nepričakovanimi in nepojasnjenimi načini, ki presegajo tisto, kar je možno racionalizirati. 

A pa je to res naključje?

Ko doživimo naključje, se lahko zalotimo v razmišljanju: kako je to možno, a je to res naključje? Pa vendar, v literaturi je možno prebrati, da stojita za naključjem nek večji pomen ali namen, pri čemer je pomembno:

sosledje ali sinhronizacija.

Izraz sinhronizacija je prvič uporabil eden najvplivnejših psihologov vseh časov Carl Jung. Sinhronost ali naključje je opisal kot nekaj, kar se v vsakdanjem življenju dogaja zunaj razumnega uma ali celo zunaj racionalnih pričakovanj. 20 let je premleval ta pojav, preden je o njem objavil svoje spoznanje. 

Danes velikokrat slišimo, da naključij ni, da ne obstajajo, nekateri se o tem nočejo pogovarjati, a vseeno – kaj se spremeni, ko postanemo pozorni na znake iz okolice?

”Mateja, to je nimita! Bodi pozorna nanje!”

Z izrazom nimita me je prvič seznanila prijateljica, ko sem ji razlagala, kako sem se v zgodnjih jutranjih urah odpravila na sprehod – pred mano je bil dan, ko sem morala sprejeti eno težjih odločitev. Pri tem sem si pomagala s pogajalskim modelom (NLP), potrditev odločitve pa me je pričakala narisana na cesti. In ta nimita me je spodbudila, da sem začela raziskovati skrite namene in pomene.

Izraz nimita izhaja iz sanskrta, staroindijskega knjižnega jezika, in pomeni ”znak”, ki deluje za identifikacijo globoke izkušnje. Izraz je prisoten tudi v svetu joge – Yogapedia piše, da se nimita pojavi spontano med meditacijami za dihanje, s poznavanjem in razumevanjem teh znakov pa lahko potem učitelj joge in učenec prepoznata in ocenita raven koncentracije med izvajanjem asane.

Nimita ali naključje – kje se skriva moč?

Če verjameš v sovpadanje stvari na skrivnostne načine, potem so naključja vsekakor nekaj, na kar moraš biti pozoren – ne glede na pozitivni ali negativni namen. Zakaj? Ker lahko vsebujejo močna sporočila, ki so pomembna za motivacijo – so potrditev in spodbuda, da si na pravi poti in da sledi svoji odločitvi, cilju. Kot v primeru naključno (?) izrisanega oljnatega srca na poljski poti. 

In ja, niso vsi dogodki ”aha” momenti, je pa res, da ko začnemo biti pozorni na te majhne čudeže, vplivamo na svoje počutje in motivacijo ter si damo priložnost, da razmislimo, kako smo prišli do točke, kjer smo.   

Igra besed

NAKLJUČJE = NA KLJUČ? Dobiti nekaj na ključ oziroma dobiti nekaj takrat, ko ne misliš na to, ko se ne ženeš, ampak se kar zgodi. Je možno?

V premislek:

Če ne bi bilo _____________, potem se to ne bi nikoli zgodilo.

Čeprav je bilo _____________težko, zdaj vidim, kako je bilo točno to tisto, kar sem potreboval.

Ne bi bila to, kar sem in kjer sem danes, če ne bi bilo _____________.

Če _____________ ne bi šlo narobe, ne bi nikoli srečala _____________ in _____________ se nikoli ne bi zgodilo.