”Moja največja napaka: Ne znam reči NE”

Kako zavrniti družinske člane, prijatelje ali kolege v službi, pa da ob tem ne občutiš kančka krivde? Kako prijazno reči NE, se ob tem dobro počutiti in videti, da nisi prizadel sogovornika? Sledi nekaj namigov, s katerimi boste odslej zelo elegantno lahko zavrnili vsakega, s katerim se ne boste strinjali, mu ne boste mogli pomagati itd.

Rečem NE, ker ne upam reči JA

REZULTAT: Počutim se grozno, ker vem, kaj vse me čaka/ker vem, da nimam časa za to/ker vem, da bom v stresu → VENDAR sprejmem karkoli, samo da izpadem lepo, prijazno, ustrežljivo.

TVOJE VREDNOTE

NE postane povsem ‘navadna’ beseda, ko enkrat razmisliš o svojih vrednotah, ko poznaš svoj namen in ko so tvoje sanje, cilji jasni. Ko veš, kaj pomembno zate, veš kako ukrepati in kaj narediti. Tvoja naslednje naloga: kako drugim prijazno sporočiti, kakšne so tvoje prioritete (in posledično, zakaj je tvoj odgovor na njihovo vprašanje NE).

Kaj pove o tebi, če rečeš JA, ker ne upaš reči NE, potem pa se izkaže, da si v izjemno slabo pomoč, da nisi zanesljiv, da si bolj v napoto kot kaj drugega?

Ali znaš reči NE, ko te nekdo "potrebuje"? (ne za življenjsko nujne stvari)

Čeprav veš, da boš zaradi tega manj spal? Da ne boš imel časa za svoje aktivnosti? Ko nekdo zahteva tvojo prisotnost, to ne zahteva samo časa, ampak tudi del tvojega življenja. Nerad delati stvari je ena najhujših stvari, ki jo lahko sprejmeš. Zakaj? Ker ti vzame dragocen čas in energijo, kar pa posledično zmanjšuje kakovost tvojega življenja.

Ne, ni lahko reči NE, saj to pomeni, da moraš včasih razočarati ljudi in da se lahko soočiš z občutkom krivde. Toda vse, kar je vredno, zahteva trud. Zato se ne boj sprejeti takšne odločitve.

'NE', ki mu nihče ne bo zameril

V NLP uporabljamo v takšnih primerih orodje, ki se imenuje okvir za učinkovito in uspešno sklepanje sporazumov. Bistvo pa je, da NE posredujemo našemu sogovorniku na pozitiven način.  

PRIMER: Ko te nekdo nekaj prosi in tega ne moreš narediti, ne reci NE, temveč povej, KAJ LAHKO NAREDIŠ.

Tudi NE je odgovor – normalen odgovor.

Tako kot na vprašanje lahko odgovorimo z JA, lahko odgovorimo z NE. Oba odgovora sta na tehtnici enakovredna, normalna – in seveda stvar izbire. Jaz ali ti se odločiva, katero možnost bova glede na situacijo izbrala.

 

Spoštuj se dovolj,

da zaključiš vse stvari,

ko ti te ne služijo več, zaradi katerih nehaš napredovati in ki te ne osrečujejo.

 

(Robert Tew)