Kaj narediti za večjo samozavest?

SPOSOBNOST, MOČ, ZNANJE. Samozavest je definirana kot prepričanje, ki ga imamo o vseh svojih sposobnostih, znanju in moči. In če se vseh svojih prepričanj zavedamo, jih razvijamo in spoštujemo, govorimo še o samospoštovanju.Tako se sestavi formula, ki je izjemno pomembna za to, kako bomo v življenju delovali.

SAMOPODOBA = samozavest + samospoštovanje

Samozavestni smo, ko verjamemo, da nekaj zmoremo in znamo.

Takrat smo motivirani, usmerjeni v akcijo in doseg cilja! In posledično bolj zadovoljni oziroma pomirjeni z dejstvom, da smo naredili vse, kar smo v neki situaciji znali in zmogli.

Nasveti za večjo samozavest:

1. POIŠČI INFORMACIJE IN SE DOBRO PRIPRAVI.
Naše kompetence so povezane z razvijanjem vseh naših spretnosti in sposobnosti, izkušnjami, ki jih imamo in se jim upamo izpostaviti, ter seveda času, ki ga namenimo dobri pripravi.

Primer 1: RAZGOVOR ZA SLUŽBO

Iščeš službo in veš, da te v bližnji prihodnosti čaka več razgovorov. Strah te je razgovorov, potencialnih novih nadrejenih, skrbi te, da boš vse pozabil. Kaj narediš?
♦ Sestavi navdušujoč CV in dobro predstavitev sebe. To naj pregleda nekdo, ki mu zaupaš in veš, da bo podal korektne in koristne popravke.
♦ Vadi prestavitev najprej pred ogledalom, potem se dogovori s prijatelji ali družinskimi člani, da ti zastavijo nekaj vprašanj, ki so značilna za razgovore.
♦ Posveti dodatno pozornost tistim delom, ko se ne počutiš sproščeno itd.

Vaja dela mojstra – izboljšaj svoje predstavitvene in razgovorne veščine pred ljudmi, ki so ti blizu. Na ta način se utrjuje samozavest, zmanjšajo se dvomi vase, situacija pa – ko se zares zgodi – ni več ‘tuja’.  

2. NAPAKE SO ZATO, DA SE IZ NJIH NEKAJ NAUČIMO.

Ko se zmotimo, je za situacijo vedno treba sprejeti odgovornosti. Vsaki akciji naj sledi analiza, kaj ni šlo po naših načrtih in kaj bi naslednjič morali spremeniti. Potem je čas, da napako pozabimo.

There’s no such thing as a mistake, really. It’s just an opportunity to do something else. (R. Steadman)

3. SPREMENI SVOJA PREPRIČANJA. 

Vsa moč se skriva v prepričanjih. Če verjameš, da zmoreš, je rezultat popolnoma drugačen, kot če si prepričan, da ti ne bo uspelo. Naša prepričanja so močno povezana z našo samozavestjo in posledično vedenjem – kako komuniciramo, vzpostavljamo in vzdržujemo odnos itd. Prav zato nas lahko zelo podpirajo pri odločitvah in doseganju ciljev, lahko pa nas ovirajo in celo blokirajo (omejujoča prepričanja).

Primer 2: Zapiši na list papirja, kako zelo močno si želiš službe, na katero si se prijavil. Napiši, zakaj si prav ti zaslužiš to delovno mesto in začni verjeti svojim besedam.

4. PRETEKLOST JE PRE-TEKLA.

Tvoja preteklost je vse, kar se je zgodilo do tega trenutka. Kaj bo tvoja preteklost čez 5, 10 let? To, kar delaš ZDAJ!

Tega, kar se je zgodilo do tega trenutka, ne moreš spremeniti, lahko pa vplivaš na vse, kar se dogaja zdaj. Velikokrat se vrtimo v začaranem krogu zaradi nekega dogodka iz preteklosti – ko nas občutki ali prepričanja držijo v tisti situaciji in menimo, da ne moremo naprej.

Vaja: Nariši časovnico – črto svojega življenja in nanjo nariši dogodek, ki te omejuje. Nato pomisli na vse dobre, lepe situacije, ki so se ti zgodile, in jih označi na svoji črti. Katerih dogodkov bi se bilo bolj smiselno držati in jih vrteti naprej in nazaj?

Kako lahko pri tem pomaga NLP?

  • Naučiš se tehnik za soočanje s strahovi. 
  • Naučiš se tehnik za spreminjanje neželenih vedenjskih vzorcev.
  • Naučiš se tehniko za spreminjanje osebne zgodovine (ang. Change Personal History).
  • Naučiš se tehnik in strategij za učinkovito premagovanje stresa.