NLP VAJA: Kako naj pomagam otroku, če ga je strah?

Novo šolsko leto, novi začetki, nov urnik – a cilj ostaja enak: vsaka mama in oče si želita, da bi bil otrok v šoli uspešen in da bi se razumel z vrstniki in učitelji. In da bi se imel v šoli dobro in bi vse teklo brez težav. Kaj pa narediti, ko otrok doma potoži: ''Strah me je kontrolne naloge. Strah me je spraševanja. Ne upam si dvigniti roke! Kaj bodo pa sošolci rekli! Ne upam, bojim se …''

DOBRA NOVICA: Strah je čustvo, ki ga izberemo sami. Če je torej odločitev v naših rokah, se seveda lahko odločimo drugače. Odrasli! Otroci pa tega (zlasti mlajši) še ne vedo/ne znajo, zato je naša naloga, da jim pri tem pomagamo.

SKRIVNA NALOGA: Kako nad strah?

Vaja bo otroku všeč, ker bo imej v njej glavno vlogo njegov superjunak. Da bo bolj zanimiva in imela še večji učinek, podkrepite nalogo z besedami: ”Bova naredila eno zares super skrivno nalogo. Takšno, ki jo poznajo samo nekateri …

PRIPRAVA NA VAJO:

Izberite kotiček, kjer je otroku udobno, kjer se rad zadržuje (postelja, bralni kotiček, kavč itd.). Poskrbite, da vaju med vajo ne bo nihče motil. Udobno se namestita, nato pa recite otroku, naj nežno zapre oči (tako bo bolj osredotočen na vajo, saj ga ne bo motilo nič iz okolice).

IZVEDBA VAJE:

  1. Otrok naj izbere njemu najljubšo risano osebo, risanega junaka (iz pravljice, risanke, filma, knjige itd.). Nekoga, ki ga občuduje, ker je močen, pogumen, odločen, ker rešuje svet, je prijazen, ljubeč, nepremagljiv, skrbi za svet … preprosto pisan njemu na kožo.
  2. Recite otroku, naj uporabi vso domišljijo, kar jo premore. Njegova naloga je, da si pred seboj v mislih čim bolj natančno in jasno nariše sliko svojega junaka. Tako intenzivno, da si ga bo lahko živo predstavljal pred seboj.
  3. Ko bo imel superjunaka pred seboj, naj vam ga opiše. Pri tem ga vodite z vprašanji: ”Povej mi, kako je oblečen? Ima na glavi krono? (npr. za deklice) Ima v rokah meč? (npr. za dečke) Kakšen je njegov glas, ko govori? Kaj je na njem zares posebnega? Itd.” Opazujte držo in izraz na otrokovem obrazu.
  4. Ko bo imel superjunaka pred seboj in se ga bo v vsej polnosti nagledal, mu recite, naj se zdaj on spremeni vanj – kot da bi stopil v njegovo podobo: obuje naj njegove čevlje, obleče njegovo obleko itd. Znova opazujte izraz na otrokovem obrazu.
  5. To, da otrok postane superjunak, vzbudi v njem močno pozitivne občutke – ko v sebi začuti izjemno moč, ki jo je doslej občudoval pri superjunaku, dobi vaja drugo dimenzijo. Pustite otroku, da uživa v pozitivnih občutkih, ki bodo pri njem okrepili moč, samozavest in zaupanje.

KAKO NAJ OTROK SAM IZVAJA VAJO? Otroku povejte, da lahko to skrivno nalogo naredi vsakič, ko ga bo strah. Zapre naj oči in se spremeni v superjunaka – z občutki njegovega vzornika se bo na situacijo odzval drugače, kot bi sicer reagiral sam.

Vaja je odlična za premagovanje manjših strahov oziroma odpravljanje neprijetnih občutkov pri otrocih. Ne pomaga pa pri globoko zasidranih strahovih, anksioznosti in fobijah.