NLP IZZIV: PREJ ALI POTEM?

Kako razmišljaš, ko je pred tabo delo, ki se ti upira, ti krade čas in predvsem energijo? Kako se ga lotiš – če ga ne premakneš (že spet) na jutri? S tem NLP trikom bo vse lažje!

Motivacija je tista sila, ki nas žene proti cilju; proti tistemu, kar si želimo. V ozadju so torej razlogi, ki nam dajejo zagon, energijo. Trikov, kako si pri pomanjkanju motivacije pomagati z NLP, je več.

Ozadje uspešnega delovanja

Nevrolingvistično programiranje sloni na tezi, da ima čisto vsako vedenje določeno strukturo – da je zgrajeno po neki shemi. To pomeni, da če je nekdo pri določeni nalogi/aktivnosti vedno uspešen, očitno deluje na točno določen način.

♣ Dobra novica: tega načina se je možno naučiti!

TRIK 1: Razčleni nalogo na več manjših opravil. Zakaj in kako v članku → KAKO OD A DO B, ČE SE TI NE DA? → KAKO PRITI V FLOW?

TRIK 2: PREJ ALI POTEM

Na coachingih se zelo pogosto uporabljajo tehnike, ki so vezane s časom (časovna črta, časovna točka). Pogled s točke naprej ali nazaj je zelo pomemben vir za iskanje ali utrjevanje samozavesti, samopodobe, oceno lastnih prepričanj, pregled vrednot in seveda motivacijo. 

PRIMER: generalno Pospravljanje stanovanja v soboto ↔ ”Ne da se mi!

Kako razmišljate, ko je pred vami neko delo, ki se vam upira, ki vas odbija.

Pomislite, kaj je nasprotni pol vašemu razmišljanju – bi lahko na to pogledali s pozitivne strani?

SCENARIJ 1: Ko pomislite na nered, založene papirje, kupe perila, sesalec, prašna okna, vidite sami sebe na lepo sobotno dopoldne sredi pomivanja, zlaganja, sesanja, drgnjenja, brisanja … Kamor gre pogled, tam situacija potrebuje vašo roko, metlo ali krpo. Razmišljate, kako vam bo vse skupaj pokvarilo cel vikend.

SCENARIJ 2: Ko pomislite na nered, založene papirje, kupe perila, sesalec, prašna okna, vam čez glavo šine misel, da imate zdaj na voljo celo soboto in da ga morate stanovanje pospraviti čim prej, da boste v nedeljo prosti. V misli prikličete sliko, ko je stanovanje pospravljeno, vi pa s uživate na nedeljskem izletu s prijatelji ali družino.

KJE JE RAZLIKA?

Če ste obkrožili A …

… ste v skupini tistih, ki ob neprijetnih opravilih pomislijo na TRENUTKE SREDI NAJVEČJEGA STRESA IN SLABE VOLJE. Takšen način razmišljanja ne vodi do cilja – ne samo, da se bo cilj zaradi nemotiviranosti oddaljeval, vprašljiva bo tudi kakovost vašega dela – boste nemotivirani res napisali dobro poročilo?

Če ste obkrožili B …

čestitke! Ko pozornost usmerite na TRENUTKE, KO JE CILJ DOSEŽEN, aktivirate notranjo motivacijo. Poročilo boste napisali bistveno hitreje, boljše in z manj slabe volje.

VIŠJA MOTVACIJA = HITREJŠA POT DO CILJA