NLP VAJA za krepitev samozavesti

Cilj te NLP vaje je, da boste po korakih z vizualizacijo spremenili svoje notranje stanje. Vizualizacija je izjemno močno orodje, ki ga lahko uporabljamo v vseh situacijah, če le imamo izpolnjen predpogoj – vemo, česa si želimo, in verjamemo, da to lahko dosežemo. Naš današnji cilj: okrepiti samozavest.

IZVEDBA VAJE:

Preden se lotite korakov, vajo natančno preberite in razmislite, kako boste izvedli posamezne točke. Priporočljivo je, da ste umirjeni in da vas nihče ne bo motil.

  1. Zaprite oči, umirite misli, poskusite izprazniti glavo (pomaga, če se osredotočite na dihanje).
  2. Predstavljajte si (vizualizacija), da stojite obrnjeni proti samemu sebi (vaš dvojnik).
  3. Pomislite, kaj vse potrebuje vaš dvojnik, da bi bil tako samozavesten, kot si to želite vi (večjo odločnost, globoko zaupanje vase itd.).
  4. Pomagajte si z osebami iz okolice, vašimi vzorniki oziroma posamezniki, ki jim pripisujete vse lastnosti/atribute, ki jih mora imeti samozavestna oseba – glas, postava, drža itd.
  5. Vse atribute vgradite v vašega dvojnika – se slika spreminja?
  6. Opazujte, kako se je spremenila drža tvojega dvojnika, pa glas, videz, pogled, izraz na obrazu.
  7. Poskusite začutiti, kako imenitno je biti tako samozavesten – ko se bo zdelo, da so občutki res močni, stopite v svojega dvojnika in se vživite v vse atribute, ki ste mu jih dodali.
  8. Predstavljajte si, da stojite na odru koncertne dvorane in publika vam ploska s stoječimi ovacijami.
  9. Kje v telesu je občutek samozavesti najmočnejši – v glavi, prsnem košu ali trebuhu? Definirajte mesto najmočnejšega občutka in ga z vsakim vdihom in izdihom samo še okrepite.
  10. Ponovno poglejte publiko in pomislite, kako se počutite zdaj. → To je zmaga!

Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

NLP tehnike niso tablete. Spremembe se ne bodo zgodile čez noč. Za dolgoročne in trajne spremembe si je treba vzeti čas in vaditi. Vaditi. Vaditi toliko časa, dokler nam vživljanje v situacijo ne prinese popolnega miru, dokler se ob naši novi mentalni sliki ne počutimo res dobro itd. Enako velja za vajo za krepitev samozavesti – vadite, dokler vam v 10. koraku ne bo popolnoma udobno.

Navodila za lažjo izvedbo vaje: