Strah pred zobozdravnikom – kako sem ga premagala?

15 let ali 140.160 ur. Toliko časa me je preganjala dentalna fobija, kot se strahu pred zobozdravnikom reče strokovno. 140.160 ur!!! Kako je bilo to videti: od notranjih monologov, da bo vse okej, da so doslej vsi preživeli, da če gre lahko moj otrok, bom šla pa še jaz, do hudega potenja v čakalnici in nato skorajšnje omedlevice, če je moral zobozdravnik narediti kaj več kot plombo.

''A ti se tudi bojiš zobarja?''

Ja, nisem bila edina. Ko sem brala statistike, koliko ljudi čuti strah pred zobozdravnikom, sem se v bistvu počutila bolje – ker sem vedela, da nisem edina! Pa vendar sem ostala sama, ko je bilo treba dejansko iti v ordinacijo. Takrat vseh tistih 5–10 % ljudi, ki se izogibajo zobozdravniku, ni bilo z mano in si z njimi nisem mogla pomagati.

Potne roke in razbijanje srca v grlu

Strah pred zobozdravnikom je bil nekaj ”navadnega”, nekaj, kar ”imaš” – nisem si znala predstavljati, da bi bilo lahko drugače. Vedela sem, da je to zame izjemno stresna situacija, na katero lahko vplivam samo tako, da obisk zobozdravnika z izgovori (če so bili izmišljeni, se mi ni zdelo to nič takšnega, ker sem potrebovala uteho za svoj strah!) zamikam, kolikor se da. In ta ”kolikor se da”, se je vedno končal s hudo bolečino in še slabšim razpletom: injekcije, nejevolja zobozdravnika (”Kje ste hodili ves ta čas, a vas ni že prej začelo boleti?”), večji stres zame itd.

''Pa saj ni nič hudega''

Po navadi sem si že doma med umivanjem zob govorila, da ne bo nič hudega. Tolažila sem se na vse možne načine, dokler nisem prišla v čakalnico. Vonj sterilnosti in pogled na še kakšen zaskrbljen obraz sta poskrbela, da so se mi še bolj začele potiti roke, ki so postajale tudi bolj hladne. Utripanje srca sem vedno čutila v vratni žili in vedno se mi zdelo, da to vsi vidijo. Vedno, ko so se odprla vrata, sem zadržala dih (a bodo zdaj poklicali mene?!), sicer sem dihala precej plitko (to sklepam, ker mi je bilo večkrat slabo in sem počasi vdihnila in izdihnila zrak).

V odsevu zobozdravnikovih očal sem videla – VSE!

O čem premišljuješ, ko si na zobozdravniškem stolu?

Jaz sem – dokler niso zamenjali luči – točno vedela, koliko prekatov je v luči (štela sem prečke v mreži). Potem so zamenjali luč in namontirali alarme in sem se učila najprej na pamet številko – znam jo naprej, nazaj, vem, koliko je vsota, premikala sem številke levo in desno in ugotavljala, kdo ustreza letnicam … a vendar sem zraven zelo prisebno spremljala še vsak zobozdravnikov pogled, v njegovih očalih pa sem lahko zelo nazorno spremljala odsev tega, kar je delal v mojih ustih. Zraven sem močno stiskala pesti in se osredotočila na vsako brenčanje, piskanje, škrtanje …

Kaj se je zgodilo po 140.160 urah?

Strah pred zobozdravnikom je bil moj prvi strah, s katerim sem želela opraviti.

”Te bo res celo življenje strah nečesa, za kar se lahko odločiš, da ne bo več tako?”

Ko mi je coach na tak način zastavil vprašanje in mi je postalo jasno, da lahko izberem, da me NE BO več strah, in da me lahko nauči tehnike, ki mi bo za vedno pomagala pri tem strahu, nisem imela na voljo nobenega izgovora več.

Ja, z dentalno fobijo se moram soočiti, ker:

 1. traja predolgo,
 2. ker mi obisk zobozdravnika vedno pokvari dan (30 minut vpliva na cel dan!) ,
 3. ker moj strah čuti tudi otrok in vidim, da mu nisem najboljši zgled,
 4. ker se moram soočiti s preteklimi slabimi izkušnjami in poskrbeti, da bo od zdaj dalje vse drugače.

Kako je uspelo meni?

Vsi vemo, da izjave:

 • Saj ni nič hudega!
 • Stisni!
 • Pa saj je samo pol urce!
 • Vsi so preživeli, boš pa ja še ti!

 

… ne pomagajo – dolgoročno zagotovo ne. Če te je strah, te je strah. In strah je čustvo – čustvo, ki ga izbereš sam – zase. Preden je NLP postal del mojega življenja, sem o strahu veliko brala in preizkušala tehnike, ki sem jih našla na internetu (videi in članki). Žal neuspešno.

Nad strah sem šla s coachem – brez jasnil usmeritev in odgovorov, ki sem si jih mogla priznati, ne bi mogla zastaviti cilja, poiskati motivacije in spremeniti svojega prepričanja, da je ‘pri zobarju grozno’.


 1. Izberi najboljše. Izberite zobozdravnika, ki si bo vzel čas in ki mu boste zaupali. Ne samo storitev, pač pa mu boste brez zadržkov povedali, kaj vam je neprijetno, kako se počutite itd. Tudi tega, da se bojite – če zobozdravnik nima informacije, ne more
 2. Vizualiziraj – imenitna tehnika, ki vam lahko pomaga tudi pri obisku zobozdravnika. Kako jo izvajati, si preberite TUKAJ.
 3. Dihaj. Moč diha in izdiha je večja, kot si mislite. Z dihalnimi vajami lahko dosežete popolno umirjenost, ki jo v situacijah, ki so za vas stresne, še kako potrebujete. Z dihanjem nadzorujete celo telo (umirite srčni utrip, sprostite mišice, umirite um itd.)
 4. NLP tehnike za premagovanje strahov – tehnike ne pomagajo samo v primeru zobozdravnika, ampak tudi v primeru večjih življenjskih prelomnic, soočenja s težkimi situacijami, razgovorom za službo, javnim nastopanjem itd.).

STRAH JE ČUSTVO, KI GA IZBEREŠ!

Če ti ni prijetno, zakaj se potem ne odločiš za drugo možnost, za spremembo – za to, da te ne bo več strah? 

Rezerviraj termin za BREZPLAČNO SREČANJE in opravi s strahom pred zobozdravnikom. Za vse večne čase!