TEST: Kako močno doživljaš strah?

Strah je eno najmočnejših čustev, ki jih človek doživlja, in ima izjemno močan vpliv tako na telo kot na um. Prav tako je strah tisto čustvo, ki ga doživljamo v situacijah, ko se počutimo ogrožene oziroma nam preti nevarnost. Kaj pa, ko naš strah ni tako logičen odziv na nekaj, kar se dogaja?

Z medvedom iz oči v oči?

Predstavljaj si, da na sprehodu po gozdu zagledaš medveda. Ker se počutiš majhnega, nemočnega, ogroženega, nas postane strah. Možgani dobijo signal za nevarnost in na situacijo se odzove celo telo: poviša se srčni utrip, začnemo hitreje in plitko dihati, naberejo se kapljice, začnemo se tresti. Kaj v tistem trenutku dela naša glava? Išče odgovor, izhod – teci, kar te nesejo noge, ali pa se bori (beg ali boj). 

Strah ima torej varovalno funkcijo, kadar se znajdemo v situacijah, ki so nevarne, oziroma čutimo, da je ogroženo naše življenje. Velikokrat pa strah prevzame glavno vlogo v dogodkih, ki niso nevarni, se pa zaradi okoliščin počutimo ‘ogrožene’ – strah se lahko pojavi, če nimamo znanja, informacij, samozavesti itd., na primer pred izpitom, pred razgovorom za službo, pred javnim nastopom itd.

Strah ima velike oči,

znotraj je votel,

zunaj ga pa nič ni.

SO VAM TO GOVORILI V MLAJŠIH LETIH? KAKO STE SI RAZLAGALI TE BESEDE? DA JE BREZ ZVEZE, DA VAS JE STRAH – AMPAK VAS JE BILO PA ŠE NAPREJ VSEENO STRAH?

KLJUČNO VPRAŠANJE: Česa te je strah?

Raziskave kažejo, da se bojimo RESSS veliko stvari. Večina je seveda vezana na našo varnost.

So pa strahovi, ki nas:

  1. POŽENEJO V AKCIJO
  2. USTAVIJO

PRIMER: Strah pred neuspehom nas lahko še bolj motivira, da se potrudimo in damo vse od sebe. Lahko pa se izziva ustrašimo, ga podkrepimo še s kakšnim izgovorom: ”Itak je pretežko in mi ne bo uspelo!” in ne naredimo ničesar.

Kako se bomo odzvali, ko nas je nečesa strah, je odvisno od nas samih. Je pa prvi korak k reševanju težav, povezanih s strahom, sestavljen iz 2 aktivnosti: ZAVEDANJE in POZNAVANJE (tega, da si priznaš, da te je strah; da znaš opisati strah, to, kako ga doživljaš →  Če veš, da nečesa nočeš, je precej enostavno povedati, česa si pa želiš, kajne?)ČE ŽELIŠ PREJETI TEST V PDF OBLIKI, MI PIŠI NA: mateja@matejakrzisnik.com

Naj te vodi motivacija, DA JE ZATE VSE LAHKO DRUGAČE.

Najpogostejši strahovi, ki jih uspešno rešujemo na coachingih:

1. STRAH PRED VIŠINO
2. STRAH PRED NASTOPANJEM
3. STRAH PRED PRED ZDRAVNIKOM, ZOBOZDRAVNIKOM

Že imaš svoj izvod brezplačnega priročnika?