Vaja za potrpežljivost: Ustavi čas

1988 so o njej peli že Gunsi (Guns N' Roses :), verz pa zmaga še danes. Potrpežljivost je ena super vrednota, vrlina, ki zahteva nekaj vaje, da postane res tvoja. V današnjem času, ko se pogovori veliko zapletajo v levo in desno smer, v kaj kdo verjame in veruje, kako in zakaj se nekdo odloča in kakšne so moje in kakšne tvoje pravice, je prakticiranje potrpežljivosti zlata vredno!

Razumeti sogovornika in mu pustiti svobodo v njegovih odločitvah, ki se tebe ne tičejo, te ne prizadenejo in nikakor ne vplivajo nate, je postalo nekaj težjega. Nestrpnost, jeza, nemirnost in slaba volja zavzemajo še tiste kotičke našega življenja in odnosov, kjer jih nikoli ne bi pričakovali.

Bolj ko smo potrpežljivi, bolj sprejemamo to, kar je in se dogaja okoli nas. Če pričakujemo, da bo življenje točno takšno, kot si ga želimo, bomo postali manj potrpežljivi, ko se ne bo zgodilo točno tako, kot verjamemo, da bi se moralo.

ZAKAJ BITI POTRPEŽLJIV?

Ker sta strpnost in potrpežljivost ključna elementa vsakega dobrega odnosa. Omogočata nam, da se brez težav povežemo z ljudmi, ki imajo drugačna prepričanja kot mi.

In zakaj je to pomembno? Ker več z več ljudmi, ko t se lahko povežemo, bolj uspešni, učinkoviti in srečni bomo!


 

VAJA: USTAVI ČAS

Potrpežljivost – če želimo biti mirni v sebi in se tako odzivati tudi navzven – je treba trenirati. Najboljši nasvet:

V trenutku, ko začutiš, da te izziva nekaj, kar resnično preizkuša tvojo potrpežljivost … ustavi čas! Osredotoči na ta trenutek in to, kar se dogaja okoli tebe.

USTAVI SE.

◊  Ni vredno, da eksplodiraš.

◊  Vdihni – in se poskusi odzvati umirjeno.

◊  Pomisli na sogovornika in njegov namen (postavi se v njegovo vlogo).

◊  Odgovori umirjeno – brez nestrpnosti, jeze.

◊  Vdih, izdih.

◊  Vidiš, uspelo ti je 😉

Preberi še: KAKO V KRITIČNIH SITUACIJAH OSTATI POTRPEŽLJIV?