Zakaj se bojimo zobozdravnika?

Zgodba 1: ”Karkoli, samo ne k zobozdravniku!”

Zgodba 2: ”Ko si enkrat na stolu, je konec. Nič ne več ne moreš narediti!”

Zgodba zobozdravnice: ”Res ne vem, zakaj se nas nekateri tako bojijo!”


 

Pomisli, koliko ljudi poznaš, ki se bojijo zobozdravnika. Ali poznaš razlog, od kod izvira njihov strah?

Strahu pred zobozdravnikom se strokovno reče dentalna fobija, z njim pa naj bi se v zahodnem svetu soočalo med 5 in 10 % ljudi. Raziskave kažejo še, da zgolj 1/5 pacientov obišče zobozdravnika, ko je situacija resna in bolečina neznosna.

Zakaj strah?

Zanimivo je, da za strah pred zdravnikom največkrat sploh ni kriva bolečina.

”Sploh ti ne morem povedati, kako je bilo grozno!”

Občutke bojazni in tesnobe razvijemo z opazovanjem drugih – če nam nekdo zelo doživeto opisuje svojo izkušnjo, se z njo lahko poistovetimo in razvijemo občutke, ki pa pravzaprav sploh niso naši. To se zelo dobro kaže tudi na primeru otrok – če je mene strah in to pokažem, izrazim, bo strah razvil tudi moj otrok, kljub temu da ima najboljšega zobozdravnika na svetu in da po vsakem obisku iz ordinacije odide s štampiljko na roki, ki si jo je izbral sam. ima torej dobro izkušnjo z zobozdravnikom, a ker bo na pregled čakal skupaj z mano, bosta moja nemirnost in strah vplivala na njegovo sliko.

”Karkoli naredim, samo ne k zobozdravniku!”

Strah razvijemo zaradi slabih izkušenj v preteklosti. V NLP rečemo, da so se v nas zasidrali določeni občutki, ki se prebudijo vedno, ko se pojavi enaka ali podobna izkušnja. Če imamo z zobozdravnikom ali njegovo storitvijo slabo izkušnjo, se bo ta občutek aktiviral vedno, ko ga bomo obiskali. Razlogi so lahko popolnoma različni – neprimeren odnos, boleče puljenje itd., vaše občutke pa bo prebudil že sam vonj v čakalnici, ki bo sprožil strah in poskrbel, da vaša izkušnja spet ne bo za v dnevnik najlepših spominov.

”Ko si enkrat na stolu, je konec. Nič ne več ne moreš narediti!”

Vrata za beg so torej zaprta. Enako kot na letalu – ko si enkrat v zraku, nimaš kaj narediti. Je to res? Nimaš kaj narediti ali – lahko poskrbiš zase?

To, da nadzor ni v naših rokah, je velikokrat podlaga za strah. Če misliš, da ne moreš ničesar narediti, se počutiš utesnjenega – vzeta ti je moč za odločanje. Pa vendar – ostane ti moč, da se odločiš zase: da poskrbiš za svojo mirnost, da zaupaš, da sodeluješ, da soodločaš.

Kako se torej znebiti strahu pred zobozdravnikom? Kako je uspelo meni? – Preberi v članku: STRAH PRED ZOBOZDRAVNIKOM – KAKO SEM GA PREMAGALA?