Znanost o sreči: 5 nasvetov, kako biti še bolj srečen

Nov avto? Potovanje? Oddih na jahti? Nova oblačila? Kaj je tisto, kar te osrečuje? Vsekakor je nekaj izjemno pomembnega, da te ne skrbi stanje na TRR, a luksuz in denar nista vse.

♥ Biti srečen je sposobnost, da vzameš, kar ti življenje ponudi, in to prilagodiš na način, ki ustreza prav tebi. ♥

ŽIVIŠ SREČNO ŽIVLJENJE? KAKO TI USPEVA?

Stroka pravi, da odgovora na to vprašanje ni, so le nasveti in usmeritve, kako pristopiti k določenim situacijam, da bomo dobili najboljši rezultat. Dejstvo je namreč, da sreča ni določena s tem, kar se dogaja okoli nas, ampak s tem, kar se dogaja v nas – kaj delamo, s kom se družimo, kako gledamo na situacije, koliko dopustimo neprijetnim čustvom, da nas prevzemajo in vodijo itd.

5 NASVETOV, KAKO BITI ŠE BOLJ SREČEN


NAUČI SE, POTEM PA TRENIRAJ – VSAK DAN

Hvaležnost je čudovito stanje, ki bi se ga moral naučiti vsak – ne samo z besedami, ampak z dejanji. Hvaležnost je namreč močno povezana z dobrim počutjem in posledično zdravjem.

Raziskave kažejo, da so ljudje, ki trenirajo hvaležnost:

  • bolj zdravi,
  • imajo več energije,
  • so manj v stresu,
  • so manjkrat zaskrbljeni,
  • bolje spijo,
  • imajo boljši imunski sistem,
  • znajo odpuščati,
  • so bolj velikodušni,
  • so bolj empatični in radi pomagajo drugi.

PREBERI ŠE: 7 PRAKTIČNIH VAJ: KAKO SE NAUČITI HVALEŽNOSTI

DRUŽI SE Z LJUDMI, S KATERIMI TI JE LEPO

Sreča je nalezljiva! Študija iz leta 2008 je pokazala, da če živiš v radiju enega kilometra z nekom, s katerim se radi družiš in dobro vpliva nate, si za 25 % dvignili raven svoje sreče. Kadar smo na tleh, nam lahko najbolj pomagajo prav takšne osebe – prijatelji, ki znajo pozitivno pogledati na situacijo in nas razvedriti. Zato bodo poskrbeli zrcalni nevroni v možganih, ki bodo posnemali tisto, kar bo naš sogovornik izražal.

BODI PRIJAZEN

Raziskave kažejo, da nas bolj osrečuje, če svoj denar zapravljamo za druge in se jih potrudimo razveseliti, kot če bi ga zapravljali zase. Pa vendar, prijaznost lahko izkažemo z majhnimi dejanji, ki pa bodo lahko nekomu polepšali dan.  

ČIM VEČ ČASA Z DRUŽINO IN PRIJATELJI

Britanska raziskava, v kateri je sodelovalo 308.849 ljudi, je pokazala, da so prijateljstva eden od ključev za dolgo življenje (vir: journals.plos.org). Nizka družbena interakcija in po drugi strani osamljenost vplivata na človekovo življenje tako kot 15 cigaret na dan, prav tako sta kar dvakrat slabši za zdravje kot debelost.

DOŽIVETJA NAREDIJO ŽIVLJENJE POLNO: VLAGAJ V IZKUŠNJE, NE STVARI!

Raziskave kažejo, da se počutimo srečnejše, ko porabimo denar za doživetja in ne za stvari.

ZAKAJ? Vsako lepo izkušnjo naši možgani zapišejo v spomin. Prijetne občutke lahko vzbudimo že s samo mislijo na doživetje. To pomeni, da smo našim prijetnim, pozitivnim čustvom podaljšali rok trajanja.

NI VSAK DAN NEDELJA

Kakor koli skrbimo za srečo in dobro počutje, moramo biti dosledni. To še posebej velja, kadar so na obzorju skrbi, strah in stres. Če so težave prevelike, poiščite pomoč – pogovorite se s prijateljem, omislite si coacha ali obiščite zdravnika. Če kdo, ste pomembni vi. Pa srečno!

VIR: verywellmind.com